Het KNMI heeft code rood uitgeroepen. Dat betekent dat actie ondernomen moet worden.

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan.

Zondag wordt niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus en zijn ook alle teststraten van de GGD’en dicht.

Supermarkten annuleren alle bestellingen van boodschappen die zondag zouden worden bezorgd.

Het KNMI heeft code rood uitgeroepen. Dat gebeurde voor het laatst op 31 december 2019 vanwege zeer dichte mist, maar alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

De laatste keer dat het hele land met code rood te maken had, was op 13 februari 2012. Toen vanwege ijzel en ijsregen.

Het KNMI werkt met diverse kleurcodes en dat zijn internationale waarschuwingskleuren. Er kunnen voor alle weertypen – neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien – code geel, oranje en rood worden uitgegeven.

Code rood betekent: onderneem actie, zo staat op de site te lezen.

"Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn.

Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn."

Code groen betekent: geen bijzonderheden. Bij code geel wordt men aangeraden alert te zijn omdat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer. Bij code oranje is er grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn.

Oproep Rijkswaterstaat: ga vanaf zaterdagavond niet de weg op

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan. Vanaf middernacht geldt code rood voor het hele land, vanwege sneeuw in combinatie met harde wind. Dat kan leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden, in de vorm van sneeuwduinen, slecht zicht en gladheid.

Vanwege de extreme weersomstandigheden is vanaf het moment dat code rood ingaat ook het extreem weer-protocol van Rijkswaterstaat van kracht.

"Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen. Dit doen we uit veiligheidsoverwegingen voor gestrande weggebruikers, zodat zij in de kou niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan. Daarnaast moet de weg vrij zijn om sneeuwschuivers de ruimte te geven de sneeuw via de vluchtstrook aan de kant te schuiven."

Ook neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen door inzet van extra weginspecteurs en extra mankracht in de verkeerscentrales.

Alle teststraten en vaccinatielocaties zijn zondag dicht

Vanwege het barre winterweer wordt zondag niemand in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook alle teststraten van de GGD'en in het land zijn zondag dicht, meldt GGD-GHOR Nederland, de landelijke organisatie van de GGD'en.

Voordat het weeralarm werd afgekondigd, hadden al diverse GGD'en laten weten dat ze test- en vaccinatielocaties uit voorzorg zouden sluiten.

In totaal moet voor zo'n 40.000 mensen een nieuwe afspraak worden gemaakt. De helft van hen had een testafspraak staan, de andere helft zou een prik krijgen.

Mogelijk gaat het niet lukken om al die mensen op tijd af te bellen. GGD-GHOR roept mensen die geen telefoontje krijgen op om niet naar de test- of vaccinatielocaties te komen. "Ook na het weekend zullen wij voor u nog een nieuwe afspraak maken."

Supermarkten schrappen bezorging boodschappen op zondag

Albert Heijn, Jumbo en onlinesupermarkt Picnic annuleren alle onlinebestellingen van boodschappen die zondag zouden worden bezorgd. Wegens de verwachte hevige sneeuwval is het te gevaarlijk voor bezorgers om de weg op te gaan.

"We hebben eerst heel goed naar de situatie gekeken, maar het is onverantwoord om de weg op te gaan", geeft een woordvoerster van Albert Heijn aan. "Het is een extreme maatregel die we niet graag nemen." Jumbo noemt de situatie "bijzonder vervelend" voor klanten, maar stelt de veiligheid van medewerkers voorop.

"Wij hebben exact dezelfde beslissing genomen", zegt medeoprichter Michiel Muller van Picnic. Normaal gesproken levert het bezorgingsbedrijf op zondagen tienduizenden bestelde boodschappen af. Picnic heeft alle medewerkers die zondag naar werk hadden gemoeten opgedragen thuis te blijven.

Muller rekent er vooralsnog op dat de bezorging wel maandag kan doorgaan. "Maar we moeten zondagavond lokaal kijken bij distributiecentra, waar mogelijke sneeuwhopen voor problemen kunnen zorgen." Jumbo meldt van dag tot dag te bekijken of bezorgers van boodschappen weer de weg op kunnen.

Het is voor Albert Heijn en Jumbo niet mogelijk om zelf het tijdstip van bezorging te verzetten voor hun klanten. Wel kunnen klanten een andere dag kiezen voor hun bestelling. Dit levert bij sommige gebruikers van de bezorgdienst van Albert Heijn problemen op, omdat ze de melding krijgen dat alle bezorgmomenten de komende week zijn volgeboekt. De keten adviseert hun om het later nog eens te proberen, omdat geregeld nieuwe 'bezorgblokken' vrijkomen.

Albert Heijn en Jumbo verwachten vooralsnog dat de distributie aan supermarktfilialen zondag wel kan doorgaan, maar houden wel in de gaten of dit nog verantwoord is voor werknemers en leveranciers. De ketens bevoorraden hun winkels zaterdag extra om eventuele tekorten zo veel mogelijk te voorkomen.

LEES OOK: Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar